Resource Guide

    CHAMPVA When the Veteran Was Permanent and Total at Death

    A surviving spouse or child can qualify for CHAMPVA if the Veteran was rated permanent and total at death, even if the death wasn't service connected.

    CHAMPVA Resources3 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    Yes. If VA had rated the Veteran permanently and totally disabled from a service-connected condition when they died, a surviving spouse or child can qualify for CHAMPVA, even if the death itself wasn't service connected. The usual CHAMPVA rules still apply, including the TRICARE rule and, for spouses, the remarriage rules.

    Does the death have to be service connected?

    No, not for this path. There are two separate ways a surviving spouse or child can qualify, and you only need one. Both are in 38 U.S.C. 1781 and 38 CFR 17.271.

    PathWhat has to be true
    Veteran was P&T at death (this page)VA had rated the Veteran permanently and totally disabled from a service-connected condition at the time of death. The cause of death doesn't matter.
    Death was service connectedVA decided the Veteran died from a service-connected condition. The Veteran didn't need a P&T rating. More here: CHAMPVA after a service-connected death.

    So if a Veteran was rated P&T and then died of something unrelated, like an accident or an illness that wasn't service connected, the family can still qualify.

    What does "permanent and total at death" mean?

    VA describes permanent and total as a disability rated 100% that isn't expected to improve. What matters is whether VA had already made that P&T decision before the Veteran died. A 100% rating that was temporary or under review isn't the same thing.

    The Veteran's VA decision letters or benefit summary letter will show it. If you can't find them, VA can confirm the Veteran's rating history.

    Is this the same as qualifying for DIC?

    No. Dependency and Indemnity Compensation (DIC) is a different VA benefit with different rules. The note after 38 CFR 17.271 says DIC's eligibility rules don't apply to CHAMPVA.

    That matters here. A survivor who was denied DIC because the death wasn't service connected might still qualify for CHAMPVA under the P&T-at-death path. Don't assume a DIC denial means no CHAMPVA.

    What other rules still apply?

    • TRICARE. If you're eligible for TRICARE, you can't use CHAMPVA.
    • Medicare. If you're eligible for Medicare, you usually need Parts A and B. More here: CHAMPVA and Medicare at age 65.
    • Remarriage, for surviving spouses. Remarrying before age 55 ends CHAMPVA. Remarrying at 55 or older doesn't. More here: CHAMPVA after a service-connected death, which covers the remarriage rules in detail.
    • Child rules, for children. Age, school, marriage, and disability rules still apply. More here: Who qualifies for CHAMPVA?

    What should you gather to apply?

    You'll apply online or with VA Form 10-10d. VA lists supporting documents that can speed things up:

    • Surviving spouse: a marriage certificate, civil union certificate, or common-law marriage affidavit. If you remarried before 55 and that marriage ended, a divorce decree, annulment decree, or death certificate.
    • Child: a birth certificate, adoption papers, or proof of the marriage that made them a stepchild. For ages 18 to 23, a school certification. For an adult child disabled before 18, a helpless child rating.
    • Other insurance: copies of Medicare or insurance cards, and VA Form 10-7959c.

    It also helps to include the Veteran's death certificate and the VA decision showing P&T status. More here: CHAMPVA application checklist.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 U.S.C. 1781
    2. 38 CFR 17.271: CHAMPVA eligibility
    3. VA: CHAMPVA benefits and eligibility
    4. VA: Form 10-10d

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.