Resource Guide

    Adopted Children and CHAMPVA: Eligibility and Documents

    Adopted children can qualify for CHAMPVA, sometimes before the adoption is final. Here's when VA counts the relationship and what papers to send.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    Yes, adopted children can qualify for CHAMPVA the same way birth children do. VA can recognize the relationship even before an adoption is final, once there's an interlocutory decree or an agency adoption placement and the child lives with the adopting parent. Send copies of the adoption papers with the application.

    Can an adopted child get CHAMPVA?

    Yes. VA's definition of a child in 38 U.S.C. 101(4) includes legally adopted children, and VA Form 10-10d lists adopted children in the CHAMPVA definition of "child."

    The child still needs everything else a birth child needs: a qualifying Veteran, the right age or school or disability status, unmarried status, and no TRICARE eligibility. More here: Who qualifies for CHAMPVA?

    Does the adoption have to be final?

    Not always. Federal law recognizes the adoptive relationship in three situations:

    • A final adoption decree. The simplest case.
    • An interlocutory (temporary) adoption decree, as long as it hasn't been rescinded and the child stays in the adopting parent's custody.
    • An authorized placement for adoption, meaning the child was placed under an agreement with an agency legally allowed to make adoption placements, the agreement is still in effect, and the child stays in the adopting parent's custody.

    So you may not have to wait for the final decree before asking VA to evaluate CHAMPVA.

    What doesn't count?

    Foster care, guardianship, informal caregiving, or a plan to adopt isn't automatically the same as a placement for adoption. What matters is whether there's a legally authorized adoption placement agreement or a decree.

    What documents should you send?

    VA's CHAMPVA page says to include a copy of the adoption papers with the application. Depending on where you are in the process, that might be:

    • the final adoption decree,
    • the interlocutory decree, or
    • the agency placement agreement.

    It's also smart to have the child's Social Security number, a birth certificate or amended birth certificate if you have one, and any VA letter adding the child as the Veteran's dependent.

    How do you add the child?

    If other family members are already on CHAMPVA, VA says adding a dependent takes a new application. More here: How to add a new dependent to CHAMPVA.

    When does coverage start?

    On the effective date VA puts on the child's CHAMPVA ID card. If it reaches back into the past, you may be able to file claims for covered care on or after that date. You'll have 180 days. More here: Retroactive CHAMPVA eligibility.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 U.S.C. 101: Definitions
    2. 38 U.S.C. 1781
    3. 38 CFR 17.271: CHAMPVA eligibility
    4. VA: CHAMPVA benefits and eligibility
    5. VA: Form 10-10d

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.