The short answer
You may qualify for CHAMPVA if you're the spouse or child of a Veteran VA has rated permanently and totally disabled from a service-connected condition, the surviving spouse or child of certain Veterans, or a designated Primary Family Caregiver. You can't be eligible for TRICARE, and if you're Medicare-eligible, you usually need Parts A and B.
What are the ways to qualify?
There are five main paths. They come from 38 U.S.C. 1781 and 38 CFR 17.271, and VA's CHAMPVA page explains them in plain language.
| You are... | The Veteran or service member... |
|---|---|
| A spouse or child | Is rated by VA as permanently and totally (P&T) disabled from a service-connected condition |
| A surviving spouse or child | Died from a service-connected condition |
| A surviving spouse or child | Was rated P&T from a service-connected condition when they died, even if the death wasn't service connected |
| A surviving spouse or child | Died on active duty in the line of duty (but most of these families qualify for TRICARE instead) |
| A Primary Family Caregiver | Is in VA's family caregiver program, and you're the designated Primary Family Caregiver with no other health coverage |
What does "permanent and total" mean?
VA describes a permanent and total disability as one rated 100% that isn't expected to improve. For CHAMPVA, the Veteran's VA record has to show P&T status. A high combined rating alone isn't enough.
If you're not sure, look at the Veteran's VA decision letter or benefit summary letter rather than the percentage in an app. More here: CHAMPVA for spouses of Veterans rated permanent and total.
What about surviving spouses and children?
There are two separate paths, and you only need one:
- The Veteran died from a service-connected condition, or
- The Veteran was rated P&T at the time of death, even if they died from something else.
The regulation also says that qualifying for Dependency and Indemnity Compensation (DIC) isn't the same as qualifying for CHAMPVA. They have different rules. Remarriage can also affect a surviving spouse's eligibility. More here: CHAMPVA for surviving spouses after a service-connected death and CHAMPVA when the Veteran was P&T at death.
Can caregivers qualify?
Yes, but only Primary Family Caregivers in VA's Program of Comprehensive Assistance for Family Caregivers (PCAFC). The caregiver also can't have other health coverage.
Caregivers don't apply for CHAMPVA the usual way. If VA approves you as a Primary Family Caregiver and you qualify, VA enrolls you in CHAMPVA automatically. More here: CHAMPVA for Primary Family Caregivers.
Why does TRICARE matter?
If you're eligible for TRICARE, you can't use CHAMPVA. That's true even if you'd otherwise fit one of the categories above, and you can't pick CHAMPVA instead. More here: CHAMPVA vs. TRICARE.
How does Medicare affect eligibility?
If you're eligible for Medicare, you generally need both Part A and Part B to get or keep CHAMPVA. Medicare then pays first and CHAMPVA pays second.
There are exceptions. If you're 65 or older and not entitled to premium-free Part A, VA says you can keep CHAMPVA, but you may need a letter from Social Security showing that. There's also an older exception for some people who were already 65 before June 5, 2001. More here: CHAMPVA and Medicare at age 65.
When do children qualify, and when does it end?
Being the Veteran's child doesn't mean coverage lasts forever.
- Under 18: Children generally qualify, including adopted children and some stepchildren. More here: CHAMPVA for children under 18.
- 18 to 23: Coverage continues while the child is a full-time student. It ends at 23 or when they stop meeting the school rules. More here: CHAMPVA for students ages 18 to 23.
- Disabled before 18: A child who became permanently unable to support themselves because of a disability before age 18 can stay covered. More here: CHAMPVA for a child incapable of self-support.
- Marriage generally ends a child's coverage. More here: What happens when a dependent child marries.
Can the Veteran or a parent get CHAMPVA?
Generally no. The Veteran uses VA health care, and the Veteran's parents aren't eligible. There are narrow exceptions. More here: Can a Veteran get CHAMPVA?
What should you do if you think you qualify?
Gather the Veteran's VA rating or death documents, your proof of relationship (like a marriage or birth certificate), and any Medicare or other insurance information. Then apply. More here: CHAMPVA application checklist and How to apply for CHAMPVA online.