The short answer
A child under 18 can qualify for CHAMPVA if they're the child of a qualifying Veteran and aren't eligible for TRICARE. Birth children, adopted children, and stepchildren can all count. For a newborn, get a Social Security number, add the baby as the Veteran's dependent, then apply. CHAMPVA can't pay the baby's bills until the baby is enrolled.
Which children under 18 qualify?
A child qualifies when three things line up:
- The Veteran creates a CHAMPVA path. For example, the Veteran is rated permanent and total from a service-connected condition, or died from one. More here: Who qualifies for CHAMPVA?
- The child has a qualifying relationship. VA's CHAMPVA Guidebook includes birth children, adopted children, and stepchildren, based on the definition of "child" in 38 U.S.C. 101(4).
- Nothing else rules them out. The biggest one: a child who is eligible for TRICARE can't use CHAMPVA.
How do you add a newborn?
Eligibility and enrollment are separate steps, and VA says it can't pay a newborn's medical claims until the baby is enrolled. So start right away.
- Get the baby's Social Security number. VA asks for it before you apply.
- Add the baby as the Veteran's dependent through a VA regional office. This updates the Veteran's VA record. It doesn't enroll the baby in CHAMPVA.
- Apply for CHAMPVA for the baby online or with VA Form 10-10d. If other family members are already enrolled, VA's after-you-apply page says adding a dependent takes a new application.
- Include the birth certificate. It's optional, but VA says it helps speed things up.
Make sure the baby's name, date of birth, and SSN match on every form and bill. A mismatch is a common reason claims get stuck.
What about the baby's bills from before enrollment?
Keep every bill and insurance statement. Once the baby is approved, check the effective date on their CHAMPVA ID card. If it reaches back to the birth or other past dates, you can file claims for covered care on or after that date. You'll have 180 days, under 38 CFR 17.276. More here: Retroactive CHAMPVA eligibility.
If the baby has other insurance, that plan usually pays first.
Can adopted children qualify?
Yes. VA suggests including adoption papers with the application. More here: Adopted children and CHAMPVA.
Can stepchildren qualify?
Yes, but there's a catch. A stepchild's eligibility depends on being part of the Veteran's household. If the stepchild leaves the Veteran's household, for example after a divorce, their CHAMPVA can end. VA says to include proof of the marriage that created the stepchild relationship when you apply.
The Veteran's own birth or adopted children keep their eligibility after a divorce. More here: Marriage, divorce, and annulment.
What happens at 18?
Ordinary child coverage ends at 18 unless the child is in school (up to 23) or became permanently unable to support themselves before 18. More here: CHAMPVA for students ages 18 to 23 and CHAMPVA for a child incapable of self-support.