Resource Guide

    What Happens to CHAMPVA When a Dependent Child Marries?

    A child on CHAMPVA loses it when they marry, at any age. Here's how the rule works and the narrow exceptions if a marriage is void or annulled.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    A child who has CHAMPVA because they're a Veteran's dependent loses it on the date they marry. That's true whether they're under 18, a student, or an adult child disabled before 18. A divorce doesn't bring it back. Coverage can only come back in narrow cases where VA treats the marriage as void or annulled.

    Does marriage end a child's CHAMPVA?

    Yes. For VA purposes, a "child" has to be unmarried. That's part of the definition in 38 U.S.C. 101(4), which CHAMPVA uses through 38 CFR 17.271.

    VA's CHAMPVA Guidebook says it simply: a child becomes ineligible when they marry. VA's CHAMPVA page says a student who marries before 23 loses CHAMPVA on the date of marriage.

    Does it matter how old the child is?

    No. The rule applies to every kind of child coverage:

    Child's situationWhat marriage does
    Under 18Ends child status
    Student 18 to 23Ends CHAMPVA on the date of marriage, even if they're still in school
    Adult child disabled before 18Ends CHAMPVA. The disability rule removes the age limit, not the unmarried requirement.

    Does a divorce bring it back?

    Generally, no. An ordinary divorce doesn't restore child status.

    There's a narrow exception when VA treats the marriage as void or annulled, under 38 U.S.C. 103(e) and 38 CFR 3.55(b). Whether that applies depends on the specific facts, so ask VA rather than assuming.

    What should the family do?

    1. Report the marriage to CHAMPVA right away. If CHAMPVA pays for care after the marriage date, VA can ask for that money back. More here: CHAMPVA life changes to report.
    2. Line up new coverage before the wedding if you can. Options might include a spouse's employer plan, a job-based plan, Medicaid, or a Marketplace plan. Getting married usually lets you sign up for Marketplace coverage outside the normal enrollment period.
    3. Keep records of the marriage date and when you reported it.

    Does the child's spouse get CHAMPVA?

    No. CHAMPVA spouse eligibility is for the spouse of a qualifying Veteran, not the spouse of a Veteran's child.

    What about the rest of the family?

    One child's marriage doesn't affect anyone else's CHAMPVA. Brothers, sisters, and the Veteran's spouse keep their own eligibility.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 U.S.C. 101: Definitions
    2. 38 U.S.C. 103
    3. 38 CFR 17.271: CHAMPVA eligibility
    4. 38 CFR 3.55: Marriage
    5. VA: CHAMPVA benefits and eligibility
    6. VA: CHAMPVA Guidebook

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.