The short answer
For inpatient care, yes. A hospital that participates in Medicare has to accept CHAMPVA's allowable amount as payment in full for a CHAMPVA patient's inpatient stay. Doctors employed by or contracted with that hospital have to accept CHAMPVA for that inpatient care too. The rule doesn't cover office visits, outpatient care, or observation stays.
What does the rule say?
38 CFR 17.272(b) says a Medicare-participating hospital must accept CHAMPVA's allowable amount for inpatient services as payment in full. Medicare's own rule, 42 CFR 489.25, requires the same thing as part of the hospital's Medicare agreement.
The CHAMPVA Guidebook adds that hospital-based professionals who are employed by or contracted to those hospitals must also accept CHAMPVA for inpatient services.
What does it cover?
All four of these have to be true:
- the hospital participates in Medicare,
- the patient has CHAMPVA,
- the patient is admitted as an inpatient, and
- the care is something CHAMPVA covers.
What doesn't it cover?
- Doctor's office visits
- Outpatient clinics and procedures, even on a hospital campus
- Observation stays, even overnight
- Independent doctors who aren't employed by or contracted with the hospital
Those can still be covered by CHAMPVA. This specific rule just doesn't force the provider to accept it.
If you're in the hospital, ask: "Am I admitted as an inpatient, or here on observation?" The answer changes which rules apply.
Does payment in full mean I owe nothing?
Not always. The hospital can't bill you above CHAMPVA's allowable amount, but you can still owe your inpatient cost share and anything CHAMPVA doesn't cover. More here: CHAMPVA inpatient costs.
The CHAMPVA law itself, 38 U.S.C. 1781(e), says VA's payment is payment in full and ends your liability for that care.
How do you check if a hospital takes Medicare?
Search it on Medicare Care Compare. Save the result. Big health systems can have several hospitals with different enrollments, so match the exact name and location.
What if the hospital refuses?
- Confirm inpatient status.
- Confirm Medicare participation.
- Ask for a billing or admissions supervisor. Front-desk staff often just don't know CHAMPVA. You can say:
"This is an inpatient admission at a Medicare-participating hospital. Under 38 CFR 17.272(b) and 42 CFR 489.25, the hospital has to accept CHAMPVA's allowable amount as payment in full for inpatient services. Could your billing supervisor review that, or call CHAMPVA at 800-733-8387?"
- Write it down. Hospital name and location, date and time, department, the name and title of who refused, the reason given, and any written notice or bill.
- Call CHAMPVA at 800-733-8387 with those details. Save any reference number.
What if the bill is above CHAMPVA's allowable amount?
Compare the hospital's itemized bill with your CHAMPVA EOB. If the extra is the difference between the hospital's price and CHAMPVA's allowable amount for covered inpatient care, ask the hospital to adjust it. Call CHAMPVA if it doesn't. More here: CHAMPVA assignment and balance billing.