Resource Guide

    What Counts as an Authorized CHAMPVA Provider?

    An authorized CHAMPVA provider is licensed or certified for the service, not part of a network. Here's the rule and how it differs from preauthorization.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    An authorized CHAMPVA provider is any doctor, therapist, facility, or supplier that's licensed or certified by the state to provide the service, working within that license. If the state doesn't license that kind of provider, national certification can count. There's no CHAMPVA network to join. Being authorized is separate from accepting assignment, preauthorization, and coverage.

    What makes a provider authorized?

    38 CFR 17.270 says an authorized non-VA provider is a person or facility that's:

    • licensed or certified by the state to provide the service, or
    • if the state doesn't license that kind of provider, certified by a national or professional association that sets standards for that type of provider.

    The CHAMPVA Guidebook adds the practical part: the provider has to be working within the scope of that license or certification.

    Example: a licensed clinical social worker providing therapy is working within their license. The same license wouldn't cover prescribing medication.

    Does a provider need to join a network?

    No. VA's family member care page says CHAMPVA doesn't have a network of medical providers. A provider doesn't need to be in the Veterans Community Care Network or have a Veterans Care Agreement to treat CHAMPVA patients.

    That surprises a lot of offices. If one says "we're not in network with CHAMPVA," they may be thinking of insurance networks that don't apply here. More here: How to find a provider that takes CHAMPVA.

    How is this different from other terms?

    TermWhat it means
    Authorized providerThe provider is qualified to give the service
    Accepts assignmentThe provider takes CHAMPVA's allowable amount as payment in full
    PreauthorizationCHAMPVA approved a specific service in advance
    Covered serviceCHAMPVA pays for that kind of care

    A provider can be authorized and still not accept assignment. A service can still need preauthorization. And an authorized provider can offer something CHAMPVA doesn't cover.

    What else has to line up for a claim to be paid?

    • The patient is eligible on the date of care.
    • The service is covered and medically necessary.
    • Preauthorization was obtained if needed.
    • Other insurance was billed first, if there is any.
    • The claim has the information VA needs.

    A quick check before care

    1. Is the provider licensed for this service? Most state licensing boards have a free lookup.
    2. Is the patient's CHAMPVA active? Providers can check eligibility under payer ID VAHAC or by calling 888-820-1756.
    3. Is the service covered?
    4. Does it need preauthorization? More here: Which CHAMPVA services need preauthorization?
    5. Does the provider accept assignment? More here: CHAMPVA assignment and balance billing.

    For providers

    You don't need to enroll, sign a contract, or credential with CHAMPVA to see beneficiaries. You need the right license for the service, and you bill CHAMPVA directly. More here: CHAMPVA provider quick start.

    Frequently asked questions

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.