Resource Guide

    Does CHAMPVA Cover Telehealth and Phone Visits?

    CHAMPVA covers phone and video visits when the care itself is covered and remote care fits. Here's how audio-only care and remote monitoring work.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    Yes. CHAMPVA covers phone-only visits when the care itself is covered and doing it by phone is medically appropriate. Remote monitoring is covered only when the test is already covered, the remote setup improves your care, and the device is FDA-cleared for that use. Telehealth doesn't skip preauthorization or make uncovered care covered.

    Does CHAMPVA cover phone visits?

    Yes. 38 CFR 17.272(a)(44) says audio-only phone care isn't excluded when:

    1. the service itself is something CHAMPVA covers, and
    2. doing it by phone is medically necessary and appropriate.

    This isn't a pandemic rule that expired. VA made it permanent in 2024, and it applies to phone care on or after May 12, 2020.

    What about video visits?

    The rule is the same idea. Video is a way of delivering care, not a separate benefit. If the service is covered and the provider can bill it properly, the format usually isn't the problem. Confirm with the provider what service they're billing.

    This matters for therapy. Many CHAMPVA families use video or phone therapy, especially when local therapists who take CHAMPVA are hard to find. More here: How to find a therapist who takes CHAMPVA.

    Is remote monitoring covered?

    Sometimes. The regulation calls it biotelemetry: devices that send health data, like heart monitors or glucose readings, to your provider. It's covered only when all three are true:

    1. The underlying test or procedure is already covered without the remote part.
    2. Sending the data remotely improves management of your condition.
    3. The device is classified by the FDA for use that fits your condition.

    An FDA-cleared device alone isn't enough.

    Does telehealth skip preauthorization?

    No. If a service needs CHAMPVA approval in person, it needs it by video too. More here: Which CHAMPVA services need preauthorization?

    Is VA's Veteran telehealth program the same?

    No. VA's home telehealth and remote monitoring programs for Veterans are separate from CHAMPVA. A family member can't assume CHAMPVA covers something just because VA offers it to Veterans.

    Before a telehealth visit

    For patients:

    • Ask what service the provider will bill, not just whether it's "telehealth."
    • Make sure it's something CHAMPVA covers.
    • Ask if it needs preauthorization.
    • For remote monitoring, ask what device they're using and whether they've checked CHAMPVA's rules.

    For providers:

    • Confirm the underlying service is covered.
    • Document why phone-only care is medically necessary and appropriate when you use it.
    • For remote monitoring, document how it improves management and confirm the device's FDA classification.
    • Check preauthorization before services that need it.

    The provider also has to be licensed where the patient is, under their state's rules. More here: What counts as an authorized CHAMPVA provider?

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 CFR 17.272: Benefits limitations and exclusions
    2. VA: CHAMPVA Guidebook
    3. VA: CHAMPVA care

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.