The short answer
Yes. CHAMPVA covers medically necessary substance use treatment, including outpatient care, intensive outpatient programs, partial hospitalization, detox, residential treatment, and inpatient rehab. Planned inpatient care, detox, rehab, PHP, IOP, and residential treatment need CHAMPVA approval first, unless your other insurance approved it or it's an emergency. VA removed the old numeric treatment limits in 2024.
Need help right now?
If you or someone you love is in crisis, call 988 and press 1, or text 838255. Family members can use it too. In a medical emergency, including dangerous withdrawal, call 911.
What does CHAMPVA cover?
Medically necessary treatment for a substance use disorder at the right level of care. That can include:
- outpatient counseling and treatment,
- intensive outpatient programs (IOP),
- partial hospitalization programs (PHP), including alcohol rehab,
- detox (withdrawal management),
- residential treatment, and
- inpatient rehab.
The care has to be medically necessary and not above the level you need, under 38 CFR 17.272.
Are there limits on days or visits?
Not set numbers anymore. A VA rule effective May 30, 2024 removed the old limits on substance use and mental health care, including limits on detox, residential care, and outpatient visits.
The CHAMPVA Guidebook still mentions a 7-day detox limit, but that's one of the limits the 2024 rule removed. If someone applies it, ask what current rule they're using. Approval and medical necessity still control how long CHAMPVA pays.
What needs approval first?
| Level of care | Preauthorization? |
|---|---|
| Routine outpatient counseling | Not on the regulation's list |
| Intensive outpatient program | Yes, per the Guidebook |
| Partial hospitalization, including alcohol rehab | Yes, under 38 CFR 17.273 |
| Planned detox | Yes |
| Residential treatment | Yes, per the Guidebook |
| Planned inpatient rehab | Yes, under 38 CFR 17.273 |
VA's provider page says most substance use services need preauthorization, so for anything beyond routine outpatient care, call 833-930-0816 first.
No CHAMPVA approval is needed when:
- it's an emergency (the rule covers non-emergency inpatient care),
- your other insurance pays first and approved it, or
- it's through CITI at a VA facility.
Does the program have to meet any rules?
Yes. The Guidebook says PHP and IOP programs have to be TRICARE-approved or Medicare-certified, and residential treatment centers have to be state-licensed and accredited. Inpatient detox has to be under medical supervision.
Before admission, ask the program:
- "Do you meet CHAMPVA's requirements for this level of care?"
- "Have you gotten CHAMPVA approval for this admission, these dates, and this level of care?"
A program being willing to take CHAMPVA isn't the same as the stay being approved.
What about medication for addiction?
The Guidebook points medication maintenance programs to CHAMPVA's internal policy instead of spelling it out. Check coverage for the specific medication and how it's dispensed before starting. More here: CHAMPVA prescription coverage.
What will you pay?
It depends on the setting. Programs like PHP and IOP have no deductible and a 25% cost share, per the Guidebook. Inpatient stays follow their own formulas. Your family's yearly total stops at $3,000. More here: CHAMPVA inpatient costs.
For programs and billing staff
- Bill other insurance first and keep its EOB.
- VA says to bill facility and professional fees on separate claims.
- Make the claim match the approval: same facility, level of care, and dates.
- Get a new approval when the level of care changes.
- Documentation for higher levels of care should show severity, withdrawal risk, other medical or psychiatric conditions, treatment history, and why a lower level isn't enough.
What if approval was missed?
It's not automatically denied. If CHAMPVA is the payer and the claim is filed within a year, CHAMPVA reviews the care for medical necessity after the fact. More here: Missed CHAMPVA preauthorization.