Resource Guide

    Do You Need a Referral to See a Specialist With CHAMPVA?

    CHAMPVA doesn't require a referral to see a specialist or get tests. Here's how that differs from preauthorization and other insurance rules.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    No. CHAMPVA doesn't need to approve a referral for a medically necessary specialist visit or test. You can go straight to a specialist who takes CHAMPVA. A few specific services need CHAMPVA's approval first, which is called preauthorization. And if you have other insurance that pays first, follow its referral rules.

    Does CHAMPVA require referrals?

    No. VA's CHAMPVA outpatient provider fact sheet says approvals for specialist referrals and diagnostic tests aren't required when they're medically necessary. VA's CHAMPVA care page says most care doesn't need approval first.

    So CHAMPVA doesn't work like an HMO. You don't need a primary care doctor's sign-off to see a cardiologist, a dermatologist, or a therapist.

    Then why does the office keep asking for one?

    Usually for one of these reasons:

    • The specialist wants it. Some offices want an order or notes from your doctor before scheduling. That's their policy, not CHAMPVA's.
    • Your other insurance wants it. If another plan pays first and requires referrals, follow its rules.
    • The office is mixing up terms. They may mean preauthorization, which is a different thing.

    Ask: "Is this a referral your office needs, one my other insurance needs, or CHAMPVA preauthorization?"

    What's the difference between a referral and preauthorization?

    • A referral is one clinician sending you to another.
    • Preauthorization is CHAMPVA approving a specific service before you get it.

    Only a short list of services needs CHAMPVA preauthorization, such as non-emergency inpatient mental health care, residential treatment, partial hospitalization, intensive outpatient programs, ABA treatment, covered dental care, and transplants. The rules are in 38 CFR 17.273. More here: Which CHAMPVA services need preauthorization?

    What if you have other insurance?

    Follow its rules first. If it requires a referral or prior authorization, get it.

    The CHAMPVA Guidebook says that if your other plan approved a service on CHAMPVA's preauthorization list, CHAMPVA doesn't need its own approval. But if the other plan denied because you didn't follow its rules, CHAMPVA will deny too.

    No referral needed doesn't mean automatically paid

    The visit still has to be:

    And it helps if the provider accepts assignment, so you're not billed above CHAMPVA's price. More here: CHAMPVA assignment and balance billing.

    Before a specialist visit

    • Ask if the office needs anything from your doctor to schedule.
    • If you have other insurance, check its referral rules.
    • Ask if the service is on CHAMPVA's preauthorization list.
    • Ask if they accept CHAMPVA assignment.

    Looking for someone who takes CHAMPVA? See How to find a CHAMPVA provider.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. VA: CHAMPVA outpatient provider fact sheet
    2. VA: CHAMPVA care
    3. 38 CFR 17.273: Preauthorization
    4. VA: CHAMPVA Guidebook

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.