Resource Guide

    CHAMPVA Catastrophic Cap: How the $3,000 Family Limit Works

    CHAMPVA caps a family's yearly deductible and cost share at $3,000. Here's what counts toward it, what doesn't, and what changes after you hit it.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    CHAMPVA limits what your whole family pays in deductibles and cost shares to $3,000 per calendar year. Once you reach it, CHAMPVA pays the full allowable amount for covered care through December 31. Charges above CHAMPVA's allowable amount and care CHAMPVA doesn't cover don't count toward the $3,000.

    What is the catastrophic cap?

    It's the most your family pays out of pocket for covered CHAMPVA care in one year. 38 CFR 17.274 sets it at $3,000 per family per calendar year.

    Three things to know:

    • It's per family, not per person. Everyone on CHAMPVA in the household adds to the same $3,000.
    • It runs January 1 to December 31. It isn't based on when you enrolled.
    • It resets every January.

    What counts toward it?

    Only what CHAMPVA credits as your share of covered care:

    What doesn't count?

    • Charges above CHAMPVA's allowable amount. If a provider who doesn't accept CHAMPVA's payment bills you extra, that extra doesn't count. More here: Assignment and balance billing.
    • Care CHAMPVA doesn't cover. Paying for it yourself doesn't earn credit.
    • Anything that wasn't a CHAMPVA deductible or cost share, like premiums for other insurance.

    How does a family reach it together?

    Say a family has these amounts credited in one year:

    Family memberDeductibleCost shareTotal
    Spouse$50$1,200$1,250
    Child 1$50$950$1,000
    Child 2$0$750$750
    Family$3,000

    Nobody paid $3,000 alone, but the family hit the cap. Child 2 had no deductible because the family already reached the $100 family maximum.

    What happens after you hit $3,000?

    For the rest of that calendar year, CHAMPVA pays the full allowable amount for covered care for everyone in the family. You stop owing deductibles and cost shares.

    What doesn't change:

    • The care still has to be covered.
    • Preauthorization rules still apply.
    • A provider who doesn't accept assignment can still bill you above the allowable amount.

    How do you track it?

    Your CHAMPVA explanation of benefits (EOB) shows the running total credited toward the cap. That's more reliable than adding up receipts, because claims are processed at different times and not every dollar you pay counts.

    If you've already hit the cap, the Guidebook suggests showing your latest EOB to providers so they don't ask you for a cost share. More here: How to read a CHAMPVA EOB.

    If the total looks wrong, call CHAMPVA at 800-733-8387 with your EOBs in hand.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 CFR 17.274: Cost sharing
    2. VA: CHAMPVA Guidebook
    3. VA: CHAMPVA care

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.