Resource Guide

    What Is the CHAMPVA Allowable Amount and How Does It Work?

    The allowable amount is what CHAMPVA recognizes as the price of a covered service. Here's how VA sets it and why it's often lower than the bill.

    CHAMPVA Resources2 min readReviewed by ValorWellUpdated October 14, 2026

    The short answer

    The allowable amount is the most CHAMPVA recognizes for a covered service. It's usually about what Medicare or TRICARE would pay, and it's often less than the provider's bill. Your deductible and 25% cost share are figured from this number, not the bill. A provider who accepts assignment takes it as payment in full.

    What is the allowable amount?

    It's CHAMPVA's price for a covered service or supply. VA's CHAMPVA care page says that in most cases, CHAMPVA pays the same as Medicare or TRICARE for the same service, and that's the allowable amount.

    Under 38 CFR 17.272, CHAMPVA figures this amount first, before your deductible, cost share, or any other insurance.

    Why is it lower than my bill?

    Because the provider sets the bill, and CHAMPVA sets the allowable amount using its own payment rules.

    Example: an office bills $300. CHAMPVA's allowable amount is $200. If your deductible is met, you owe 25% of $200, which is $50, and CHAMPVA pays $150. The $300 never enters the math.

    A lower allowable amount isn't a denial. It's just CHAMPVA's price.

    How does VA set it?

    It depends on the kind of care. 38 CFR 17.275 uses different methods:

    Type of careHow the price is set
    Doctors, therapists, and other professionalsThe lowest of CHAMPVA's maximum allowable charge, the usual local rate, or the amount billed
    Most hospital staysA set amount per type of stay (DRG), not more than the bill
    Inpatient mental healthA daily rate
    Hospital outpatient careTRICARE's outpatient payment method
    Skilled nursing, hospice, home healthMedicare's payment methods
    Medical equipment and suppliesMedicare's equipment fee schedule
    AmbulanceGenerally Medicare's ambulance fee schedule or the bill, whichever is less
    Retail pharmacyContract rates or set formulas
    Care outside the U.S.VA decides the method

    Is it the same as the VA fee schedule?

    No. The VA fee schedule is for Veterans' community care. VA's fee schedule page says CHAMPVA runs on its own payment rules.

    Why does assignment matter?

    A provider who accepts assignment agrees to take the allowable amount as payment in full. They can bill you only your deductible and cost share.

    A provider who doesn't accept assignment can bill you more than the allowable amount, and that extra doesn't count toward your $3,000 yearly cap. More here: CHAMPVA assignment and balance billing.

    How to read the numbers on your EOB

    • Billed: what the provider charged.
    • Allowed: CHAMPVA's price.
    • Deductible and cost share: your part of the allowed amount.
    • Other insurance paid: if another plan paid first.
    • CHAMPVA paid: what VA sent.

    If the provider accepted assignment, the gap between billed and allowed isn't yours to pay. More here: How to read a CHAMPVA EOB.

    For billing offices

    CHAMPVA pays by method, not as a percentage of charges. Verify eligibility, check coverage and preauthorization, code accurately, and know which method in 38 CFR 17.275 applies to the service. More here: CHAMPVA provider quick start.

    Frequently asked questions

    Sources

    1. 38 CFR 17.272: Benefits limitations and exclusions
    2. 38 CFR 17.275: Claim payment
    3. VA: CHAMPVA care
    4. VA: Fee schedules
    5. VA: CHAMPVA for providers

    Need care?

    Find the care path that fits your situation.